حسابداری چیست؟

حسابداری چیست؟

حسابداری چیست؟

شما قطعاً باهوش هستید اما راه‌اندازی یک کسب‌وکار، شما را به یک متخصص امور مالی تبدیل نمی‌کند. حسابداری به دلیل زمان و پولی که می‌تواند در آینده برای شما صرفه‌جویی کند، بسیار مهم است. تفاوتی نمی‌کند که عاشق اعداد و ارقام هستید یا خودتان را بسیار خلاق می‌دانید، کارآفرینان و صاحبان کسب‌وکار باید از سلامت مالی کسب‌وکار خود آگاه باشند.

حسابداری فرآیند ثبت، تجزیه‌وتحلیل و تفسیر سیستماتیک اطلاعات مالی یک کسب‌وکار است. صاحبان مشاغل از حسابداری برای پیگیری عملیات مالی خود، انجام تعهدات قانونی، و اتخاذ تصمیمات تجاری قوی‌تر استفاده می‌کنند.

حسابداری بخش ضروری از اداره یک کسب‌وکار است. بنابراین، خطاب به صاحبان کسب‌وکار: حسابداری فرآیندی است که یا باید آن را درک کنید و یا آن را برون‌سپاری کنید.

حسابداری چیزی است که اغلب مردم در محل کار یا از طریق تلویزیون یا جلسات آنلاین درباره آن مطالبی را شنیده‌اند. اما این به این معنا نیست که شما واقعاً اصول اساسی حسابداری را فراگرفته باشید. حسابداری، فقط شامل ثبت معاملات و انجام محاسبات و فرآیندهای مالیاتی نیست، بلکه ترکیبی از وظایف تحلیلی و تاکتیکی است.

حسابداری به این موضوع می‌اندیشد که اطلاعات و گزارشات مالی شرکت، برای مراجع قانونی و مالیاتی چه معنایی خواهد داشت.

حسابداران هر روز چه کارهایی را انجام می‌دهند؟

حسابداران بر اطلاعات و سوابق مالی شرکت نظارت کرده و از صحت آن‌ها اطمینان حاصل می‌کنند. و سپس از این اطلاعات برای ثبت رویدادهای مالی شرکت و تنظیم گزارشات حسابداری از قبیل صورت وضعیت مالی، صورت سود و زیان، صورت جریان‌های نقدی و..... استفاده می‌کنند.

حسابداران همچنین ممکن است برای ارائه مشاوره و یا بررسی مسائل حقوقی در جلسات شرکت کنند.

سایر فعالیت‌های روزمره حسابداران عبارت‌اند از:

o جمع‌آوری اطلاعات مالی جدید
o بررسی و به‌روزرسانی سوابق گذشته شرکت
o جمع‌آوری اسناد و مدارک و شواهد برای حسابرسی و سایر مراجع قانونی
o محاسبه مالیات و تنظیم زمان‌بندی های لازمه برای مالیات با هدف پرداخت به‌موقع تعهدات مالیاتی شرکت
o بررسی انطباق فرآیندها با قوانین مربوطه
o اطمینان از پرداخت به‌موقع مالیات
o پیش‌بینی و ارزیابی ریسک

مهارت‌های موردنیاز یک حسابدار:

حسابداران نمی‌توانند فقط یا اعداد دوست باشند. بلکه بسیاری از مهارت‌های فنی دیگر نیز وجود دارند که حسابداران روزانه از آن‌ها جهت اطمینان از سلامت مالی یک کسب‌وکار استفاده می‌کنند. که این مهارت‌ها عبارت هستند از:

o یک حسابدار باید شنونده خوبی باشد.
o مدیریت زمان
o داشتن تفکر انتقادی

همچنین، درعین‌حال که مهارت‌های ریاضی برای حسابداران بسیار مفید هستند، توانایی تجزیه‌وتحلیل سیستم‌ها و داده‌های مالی، یک عامل کلیدی در موفقیت حسابداران می‌باشند. به این معنی که کنجکاوی و مهارت‌های استدلال قیاسی، مهم و مفید هستند.

همان‌طور که گفتیم حسابداران، اطلاعات را تجزیه‌وتحلیل می‌کنند. به مدیریت و صاحبان کسب‌وکار توصیه می‌کنند که بهتر است چه کارهایی را انجام دهند. آن‌ها بینش‌هایی در مورد مالیات، نگرانی‌های قانونی و رشد و پیشرفت کسب‌وکار ارائه می‌دهند.

حسابداری در مقابل دفترداری:

اگر در امور مالی و کسب‌وکارتان تازه‌کار و مبتدی هستید، ممکن است دفترداری و حسابداری از نظر شما یکسان باشند، در صورتی که تفاوت بسیاری با یکدیگر دارند.

دفترداری یک نقش تاکتیکی است، در حالی که حسابداری استراتژیک تر است. دفترداران، داده‌های مالی یک کسب‌وکار را ثبت و سازماندهی می‌کنند.
در صورتی که حسابداران داده‌ها را تجزیه‌وتحلیل کرده و به مدیریت شرکت توصیه‌ها و پیشنهاداتی را در جهت بهبود عملکرد شرکت ارائه می‌دهند. آن‌ها بینش‌هایی را در مورد مالیات، نگرانی‌های قانونی مدیریت شرکت و فرصت‌های رشد شرکت ارائه می‌دهند.

حسابداران گزارشات مالی را برای برقراری ارتباط و همچنین ارائه داده‌های مالی، تهیه می کنند که این بینش‌ها به کسب‌وکار کمک می‌کنند تا در مقابل تغییرات غیر منتظره‌ای که با رشد کسب‌وکار ممکن است اتفاق بیفتند، آماده باشند. بنابراین، صرف‌نظر از اندازه یک کسب‌وکار، وجود حسابدار، یک امر ضروری یرای تصمیم‌گیری، برنامه‌ریزی، و اندازه‌گیری عملکرد اقتصادی است.

بنابراین، یک حسابدار می‌تواند یک دفتردار باشد. اما دفترداران، حسابدار نیستند.

حسابداری در مقابل دفترداری

تاریخچه حسابداری:

تاریخچه حسابداری تقریباً به قدمت خود پول است. تاریخچه حسابداری به تمدن‌های باستانی در بین‌النهرین، مصر و بابل برمی‌گردد. برای مثال، در زمان امپراتوری روم، دولت سوابق بسیار دقیقی را از امور مالی خود در اختیار داشت. بااین‌حال، حسابداری مدرن به‌عنوان یک حرفه، از اوایل قرن نوزدهم وجود دارد.

لوکا پاچیولی، به خاطر مشارکت در توسعه حسابداری به‌عنوان یک حرفه، به‌عنوان " پدر حسابداری " شناخته می‌شود. لوکا پاچیولی، ریاضیدان ایتالیایی و دوست لئوناردو داوینچی بوده است و کتابی را در رابطه با سیستم حسابداری دو طرفه در سال 1494، منتشر نموده است.

تا سال 1880، حرفه حسابداری مدرن به‌صورت کامل توسط موسسه حسابداران خبره در انگلستان و ولز شکل گرفته و به رسمیت شناخته شد. این موسسه بسیاری از سیستم‌های حسابداری را ایجاد کرد که تا به امروز حسابداران به‌وسیله آن‌ها فرآیندهای حسابداری را انجام می‌دهند.

شکل‌گیری و تشکیل این موسسه تا حد زیادی به دلیل انقلاب صنعتی رخ داد. بازرگانان در آن زمان‌ها نه تنها احتیاج به پیگیری سوابق و امور مالی خود داشتند، بلکه به دنبال اجتناب از ورشکستگی نیز بودند.

تاریخچه حسابداری

دلیل اهمیت حسابداری:

حسابداری یک عملکرد پشتیبان است و نقشی بسیار کلیدی و مهم در برنامه‌ریزی استراتژیک و رشد یک کسب‌وکار ایفا می‌کند.

o حسابداری برای رشد شرکت ضروری است؛ بدون وجود یک بینش در مورد نحوه عملکرد یک کسب‌وکار، برای شرکت این غیرممکن است که از طریق پیش‌بینی، بتواند تصمیمات مالی هوشمندانه بگیرد.

بدون وجود حسابداری، یک شرکت نمی‌تواند بگوید که کدام دسته از محصولات پر فروش تر هستند. و چقدر سود از هر دسته محصول به‌دست می‌آید. و همچنین چه هزینه‌های سرباری در شرکت وجود دارند که مانع از کسب سود می‌شوند.

o حسابداری برای تأمین مالی ضروری است؛ سرمایه‌گذاران و اعتباردهندگان می‌خواهند از صحت اطلاعات و سلامت مالی شرکت اطمینان پیدا کنند تا بدانند که در چه چیزی سرمایه‌گذاری می‌کنند و به چه شرکتی وام می‌دهند.

قبل از تأمین مالی، سرمایه‌گذاران و اعتباردهندگان معمولاً به صورت‌های مالی (اغلب حسابرسی شده) احتیاج دارند تا صحت و سلامت اطلاعات ارائه‌شده توسط شرکت را ارزیابی و بررسی کنند.

o حسابداری برای یک مالک یا یک شریک ضروری است؛ در صورت وجود تمایل به فروش شرکت توسط مالک و یا خروج یکی از شرکای شرکت و دریافت وجه نقد در ازای آن، مبنای ارزش‌گذاری شرکت، استفاده از سوابق حسابداری آن می‌باشد.

o حسابداری برای پرداخت بدهی و تعهدات شرکت ضروری است؛ یک شرکت به‌طور طبیعی دارای بدهی است و بخشی از مسئولیت مدیریت آن بدهی شامل پرداخت به‌موقع آن بدهی به طرف‌های مربوطه است. از طریق حسابداری، یک شرکت همیشه می‌تواند بداند که به چه کسی و به چه میزانی بدهی دارد و سررسید این بدهی‌ها چه زمانی است.

مسئولیت‌های یک حسابدار چیست؟

حسابداران به کسب‌وکار کمک می‌کنند تا سوابق دقیق و همچنین به‌موقع امور مالی خود را حفظ کنند.

حسابداران مسئول نگهداری سوابق مربوط به معاملات روزانه شرکت و تنظیم آن معاملات و رویدادها در صورت‌های مالی مانند صورت وضعیت مالی، صورت سود و زیان، صورت جریان‌های نقدی و..... هستند.

حسابداران ممکن است خدمات دیگری از جمله تهیه گزارشات موردنیاز مدیریت را نیز ارائه دهند.

چرا حسابداری برای سرمایه‌گذاران مهم است؟

کار انجام‌شده توسط حسابداران در قلب بازارهای مالی مدرن قرار دارد. بدون وجود حسابداری و همچنین حسابرسی، سرمایه‌گذاران نمی‌توانند به اطلاعات مالی به‌موقع، مربوط و قابل‌اتکا دسترسی داشته باشند و به آن‌ها اعتماد کنند و مدیران شرکت‌ها شفافیت لازم برای مدیریت ریسک‌ها و افشای سود و زیان‌ها و.... را ندارند.

حسابرسان هم برای اظهارنظر در مورد صحت اطلاعات و در نتیجه سلامت مالی شرکت، گزارشات و صورت‌های مالی تهیه‌شده توسط حسابداران را موردبررسی قرار می‌دهند. به‌طور خلاصه، حسابداری برای عملکرد روان مالی مدرن کاملاً ضروری و حیاتی است.

تعریف تقلب و خطا در حسابداری چیست؟

تقلب در حسابداری عبارت است از تحریف و حذف عمدی در سوابق حسابداری توسط مدیریت یا کارکنان که مصداق استفاده از فریب است. که این یک عمل مجرمانه محسوب شده و نقض قانون مدنی است. همچنین ممکن است شامل تبانی با اشخاص ثالث باشد.

خطای حسابداری عبارت است از تحریف یا حذف غیرعمدی در سوابق حسابداری، به‌عنوان مثال، تفسیر نادرست از حقایق، اشتباه در پردازش داده‌ها، و یا نادیده گرفتن‌هایی که منجر به برآوردهای نادرست می‌شود. اعمالی که منجر به اشتباهات حسابداری می‌شوند مجرمانه نیستند، اما ممکن است نقض‌کننده‌ی قانون مدنی باشند.

نویسنده: سمیه جهانی

دیدگاه کاربران (0)