آشنایی با بازار سرمایه و محصولات آن فقط در ۱۰ دقیقه

 آشنایی با بازار سرمایه و محصولات آن فقط در ۱۰ دقیقه

بازار سرمایه

هدف اصلی سرمایه گذارانی که در یک بازار مالی قدم می گذارند، کسب سود یا افزایش آن می باشد، قدم اول در این حوزه یا هر زمینه ی دیگری، شناخت اصطلاحات مربوطه و قوانین حاکم بر آن است به گونه ای که بدون شناخت عاقلانه اصطلاحات، ارکان و قوانین یک حوزه خاص رسیدن به موفقیت در آن حوزه امکان پذیر نیست.

در کشور‌های توسعه‌یافته، بازار سرمایه، مرکزیت نظام مالی را تشکیل می‌دهد؛ بنابراین برای ورود به این بازار و کسب موفقیت در آن لازم است واژه بازار سرمایه و اصطلاحات مربوطه (مانند بازار کالا، ارز دیجیتال، اوراق بهادار و...) تبین شود.

در این مقاله ابتدا واژه بازار سرمایه و انواع آن را بیان کردیم، همچنین به بیان بعضی از محصولات این بازار (مانند اوراق بهادار، بازار ارز، بازار کالا و...) پرداختیم به گونه ای که با مطالعه این مقاله ۱۰ دقیقه ای می توانید قبل از ورود به بازار سرمایه، بورس و ارز دیجیتال اطلاعات مفیدی کسب کنید تا بتوانید در این حوزه ها به آسانی موفق شوید.

تعریف بازار سرمایه

بازار سرمایه به مبادله یک طبقه متمایز از دارایی­ها به نام دارایی­های سرمایه­ای مربوط می­شود، به عبارت ساده تر بازارهای مالی هستند که خریداران و فروشندگان را برای تجارت سهام، اوراق قرضه، ارزها و سایر دارایی­های مالی گرد هم می­آورند، شرکت­کنندگان در این بازار شامل سرمایه­گذاران، شرکت­ها، افراد، دولت­ها و بانک­ها هستند.

بازار سرمایه به افراد دارای ایده کمک می­کند تا کارآفرین شوند و کسب و کارهای کوچک را راهنمایی  می­کند تا به شرکت­های بزرگی تبدیل شوند، همچنین به افرادی مانند من و شما فرصت­هایی می دهند تا برای آینده خود پس­انداز و سرمایه­گذاری کنند، خلاصه اینکه می­توان گفت که بازارهای سرمایه با پیچیدگی کمتری نسبت به بازار پول عمل می­کنند.

انواع بازار سرمایه

بازارهای سرمایه به طور کلی به دو دسته ی اولیه و ثانویه تقسیم می­شوند، معاملات این ظرفیت را دارند که در هر کدام از این بازارها انجام شوند.

 بازارهای سرمایه اولیه فضاهایی هستند که محصولات مالی ابتدا در آن­جا به فروش می­رسند، این بازار عمدتاً مربوط به عرضه های اولیه عمومی است که در آن شرکت­ها سهام را برای جمع­آوری سرمایه منتشر می­کنند.

بازار سرمایه ثانویه جایی است که این محصولات مالی منتشر شده بین خریداران و فروشندگان مختلف معامله می­شوند، این شکل از بازار در پلتفرم­هایی مانند بورس نیویورک انجام می­شود.

 بورس نیویورک نمونه ایده­آل یک بازار سرمایه است که روزانه میلیون­ها دارایی در این بورس معامله می­شود، آخرین داده­ها نشان می­دهد که بیش از 74 میلیارد دلار دارایی مالی ماهانه در بورس نیویورک معامله می­شود.

محصولات بازار سرمایه

در بازار سرمایه محصولات متنوعی وجود دارد، ما در اینجا به بعضی از آنها اشاره می کنیم؛

  • کالا
  • ارز
  • اوراق بهادار سهام
  • اوراق بهادار بدهی بلند مدت
  • مشتقات

۱-کالا

بازار کالا، بازاری برای خرید و فروش مواد خام یا محصولات اولیه است، در واقع، بورسی است که در آن کالاها و مشتقات مختلف معامله می­شوند.

کالاها اغلب به دو دسته کلی تقسیم می شوند؛

  1. کالاهای سخت؛ کالاهایی که شامل منابع طبیعی هستند و باید استخراج شوند، مانند: طلا، نفت و...
  2. کالاهای نرم؛ محصولات کشاورزی یا دامی هستند، مانند ذرت، گندم، قهوه، شکر، سویا، گوشت و...

بیشتر بازارهای کالا در سراسر جهان به تجارت محصولات کشاورزی و سایر مواد خام مانند گندم، جو، شکر، ذرت، پنبه، کاکائو، قهوه، محصولات شیر، روغن، فلزات و... می­پردازند و بر اساس آنها قرارداد می­بندند، این قراردادها می­توانند شامل معاملات آتی، اختیار معامله آتی و... باشند.

سایر محصولات پیچیده ممکن است شامل نرخ بهره، ابزارهای زیست محیطی، سوآپ یا قراردادهای حمل و نقل باشند، مانند؛ بورس کالای توکیو، بورس کالای هنگ کنگ، بورس کالای نیویورک، بورس فلزات لندن، بورس کالای هند، بورس نفت ایران و...

بازار کالا

۲-ارز

بازار ارز (که به عنوان بازار فارکس نیز شناخته می­شود)، یک بازار جهانی خارج از بورس است که نرخ تبدیل ارز در سراسر جهان را تعیین می­کند، شرکت­کنندگان در این بازارها می­توانند خرید، فروش، مبادله و سفته­بازی در مورد نرخ نسبی مبادله جفت ارزهای مختلف را انجام دهند، بازار فارکس علاوه بر ارائه مکانی برای خرید، فروش، مبادله و سفته­بازی ارزها، تبدیل ارز برای تسویه حساب­ها و سرمایه گذاری­های تجاری بین­المللی را امکان­پذیر می­کند.

ارزها همیشه به صورت جفت معامله می­شوند، این تعیین می­کند که کشور X  چقدر از واحد پول کشور Y می­تواند بخرد و بالعکس، ایجاد این رابطه (قیمت) برای بازارهای جهانی، کارکرد اصلی بازار ارز است.

بازار ارز

ارز دیجیتال به ساده ترین بیان

ارز دیجیتال که گاهی اوقات به آن کریپتوکارنسی، کریپتو یا رمزارز نیز گفته می­شود، به هر شکل ارزی گفته می­شود که به صورت دیجیتال یا مجازی وجود داشته باشد و از رمزنگاری برای ایمن­سازی تراکنش­ها استفاده می­کند.

ارزهای دیجیتال مرجع صادرکننده یا تنظیم­کننده مرکزی ندارند، در عوض از یک سیستم غیرمتمرکز برای ثبت تراکنش­ها و صدور واحدهای جدید استفاده می­کنند، مهم ترین ارزهای دیجیتال رایج در جهان عبارتند از؛

  • بیت کوین
  • اتریوم
  • دوج کوین
  • مونرو
  • زی کش
  • بیم
  • ارگو

ارز دیجیتال

ارز دیجیتال چگونه کار می­کند؟

رمزارزها بر روی یک دفتر کل توزیع شده به نام بلاک چین اجرا می­شوند که رکوردی از تمام تراکنش های به روز شده و نگهداری شده توسط دارندگان ارز است.

واحدهای ارز دیجیتال از طریق فرآیندی به نام ماینینگ ایجاد می‌شوند که شامل استفاده از نیروی کامپیوتر برای حل مسائل پیچیده ریاضی است و در تولید سکه نقش اساسی دارند، کاربران همچنین می­توانند ارزها را از کارگزاران خریداری کنند، سپس آن­ها را با استفاده از کیف پول­های رمزنگاری­شده، ذخیره و خرج کنند.

۳-اوراق بهادار سهام

این اوراق، در بورس اوراق بهادار معامله می­شود، در واقع اوراق بهادار سهام، نشان­دهنده سهم مالکیت در یک شرکت است، یعنی هنگامی که سهام یک شرکت را خریداری می­کنید، اساساً بخشی از آن شرکت را در اختیار دارید و در هر سودی که شرکت در آینده کسب می­کند، دارای حقوق هستید، همچنین به ازای هر سهم، دارای یک حق رأی در آن شرکت هستید.

اوراق بهادار سهام

در ابتدا، بورس اوراق بهادار یک ساختمان فیزیکی بود که در آن معامله گران برای معامله رو در رو با سایر معامله گران دستورات خرید و فروش خود را فریاد می زدند، با این حال، به دلیل نقاط عطف جدید در فناوری، بیشتر بورس‌ها به سمت تجارت الکترونیکی رفتند که اکنون به معامله‌گران کمک می‌کند تا دسترسی بهتری به بازارهای بین‌المللی داشته باشند.

بورس

ارزش کل شصت بورس بزرگ در جهان در حال حاضر حدود 69 تریلیون دلار است، با این حال، بیش از 93٪ از این ارزش بین سه قاره آمریکای شمالی، آسیا و اروپا تقسیم می شود.

در اینجا بعضی از مهم ترین بورس های حال حاضر جهان را بیان می کنیم؛

  • بورس اوراق بهادار نیویورک
  • بورس اوراق بهادار سیدنی
  • بورس اوراق بهادار فرانکفورت
  • بورس اوراق بهادار هنگ کنگ
  • بورس اوراق بهادار توکیو
  • بورس سهام NASDAQ (نزدک)
  • بورس سهام پکن
  • بورس سهام شانگهای
  • بورس سهام بانکوک
  • بورس سهام هند

۴-اوراق بهادار بدهی بلندمدت

اوراق بهادار بدهی در بازار اوراق قرضه معامله می­شود، این اوراق در اصل نشان­دهنده وام گرفتن یا استقراض است که در تاریخ سررسید با بهره بازپرداخت می­شوند، اوراق بهادار با درآمد ثابت یا بدهی، نوید یک جریان ثابت درآمد یا جریان درآمدی است که با فرمول مشخصی تعیین می­شود، پرداخت های این اوراق یا ثابت است یا با فرمول تعیین می­شود، اوراق بهادار با درآمد ثابت دارای تنوع بسیار زیادی در سررسید و پرداخت هستند.

بازار پول، به اوراق بدهی کوتاه مدت، دارای قابلیت فروش بالا و عموماً با ریسک بسیار پایین (مانند گواهی سپرده بانکی) بازار پول اطلاق می‌شود، در مقابل، بازار سرمایه شامل اوراق بدهی بلندمدت با درآمد ثابت (مانند اوراق قرضه خزانه داری) می‌شود، برخلاف اوراق بدهی، سهام عادی یا حقوق صاحبان سهام نشان­دهنده سهم مالکیت در شرکت است، باید بدانیم که به صاحبان سهام وعده پرداخت خاصی داده نمی­شود، در واقع آن­ها هر گونه سود سهامی را که شرکت ممکن است پرداخت کند، دریافت می­کنند.

۵-مشتقات

بازدهی بدست آمده از قراردادهای آتی، اختیار معامله و قراردادهای مشتقه به ارزش متغیرهای دیگر (مانند قیمت کالاها، قیمت اوراق قرضه و سهام، نرخ بهره یا ارزش شاخص بازار) بستگی دارد، به همین دلیل گاهی اوقات به این ابزارها، دارایی‌های مشتقه می‌گویند؛ زیرا ارزش آن‌ها ناشی از ارزش سایر دارایی‌ها می‌باشد.

صحبت پایانی

خلاصه اینکه بازار سرمایه مشمول دارایی های سرمایه ای می شود و به افراد کمک می کند تا بتوانند تبدیل به یک کارآفرین شوند.

بیان شد که بازار سرمایه محصولات متنوعی دارد، برخی از این­ محصولات (مانند؛ اوراق بهادار سهام، ارز خارجی و برخی از مشتقات) متمرکز هستند ، در حالی که برخی دیگر از این محصولات (مانند؛ اوراق بدهی، کالاها و برخی دیگر از مشتقات) غیرمتمرکز هستند و بین فعالان بازار، بدون بورس یا کارگزار معامله می­شوند.

نویسنده: سمیه جهانی

 

دیدگاه کاربران (0)