حسابداری چیست و چه بازار کاری دارد؟

حسابداری چیست و چه بازار کاری دارد؟

داشتن اطلاعات مالی قابل اعتماد برای هر کسب و کار یا سازمان دولتی حیاتی است، بدون حسابداری و حسابداران در محل کار، هیچ سنجشی برای میزان عملکرد کسب و کار وجود نخواهد داشت، حسابداران نقشی حیاتی در مدیریت مالی سالم یک شرکت دارند.

خوشبختانه رشته حسابداری دارای بازار کار غنی و بسیار گسترده­ای است، ممکن است شما به طور کامل از این گستردگی مطلع نباشید! اما به هیچ وجه جای نگرانی نیست. با مطالعه مقاله زیر با رشته ی خود و اهیت آن برای جامعه و در نهایت با بازار کار غنی آن آشنا خواهید شد. 

حسابداری چیست؟ و چه کاربردی دارد؟

حسابداری فرآیندی است که تراکنش­های مالی یک شرکت را ثبت می­کند، درآمد و هزینه­ها را پیگیری می­کند و به تیم مدیریت کمک می­کند تا وضعیت مالی شرکت را تعیین کرده و برنامه­ریزی های لازم را انجام دهند، این اطلاعات ارزشمند به رهبران یک شرکت در تصمیم­گیری آگاهانه برای آمادگی مناسب شرکت در دوره­های رکود و رونق اقتصادی، یاری می­رساند؛ بنابراین، رهبران یا مدیران شرکت از گزارش­های حسابداری به عنوان ابزاری برای ایجاد تغییرات مورد نیاز استفاده می­کنند.

به عنوان مثال، هنگامی که تولید یا فروش در یک منطقه خاص کاهش می­یابد، سوابق حسابداری منعکس کننده این کاهش است، این به مدیران اجازه می­دهد تا تصمیمات آگاهانه­ای اتخاذ کنند که ممکن است شامل اضافه کردن یا کاهش دادن تعداد کارکنان باشد، یا مثلا اگر محصول یا خدمات ارائه شده دیگر ارزشی در بازار نداشته باشد، سوابق حسابداری این موضوع را منعکس می­کند و به رهبران شرکت اجازه می­دهد تا از اطلاعات، برای ایجاد تغییرات مورد نیاز استفاده کنند.

مهارت­ها و ویژگی­های یک حسابدار موفق

میل به اعداد برای یک حسابدار موفق بسیار مهم است، اما مهارت­های ارتباطی قوی هم مهم هستند. در اینجا برخی از ویژگی­هایی که حسابداران برای برتری در کار خود به آن­ها نیاز دارند، آورده­ایم؛

۱-مهارت‌های ریاضی قوی

برای حسابدار شدن نیازی نیست متخصص ریاضی باشید، اما داشتن مهارت‌های ریاضی بسیار مهم است. چترتون می­گوید: شما باید عاشق پازل باشید.

۲-آگاهی از اصول کسب و کار

شما باید بدانید که چگونه کسب و کارها (چه به طور کلی و چه در عملیات خاص کسب و کاری که شما در آن مشغول هستید) عمل می­کنند.

۳-مهارت­های تجزیه، تحلیل و حل مسئله

رمزگشایی اطلاعات مالی می­تواند گاهی اوقات مانند یک پازل باشد، داشتن توانایی و تمایل برای تجزیه، تحلیل و حل مشکلات، یک دارایی بزرگ است.

۴-دانش فنی

حسابداری از بسیاری از برنامه­های نرم­افزاری پیشرفته استفاده می­کند، و شما باید بدانید که فناوری چگونه کار می­کند و چگونه می­توانید داده­ها را ایمن نگه دارید.

۵-ارتباط شفاهی و کتبی خوب

حسابداران موفق بایستی بتوانند به راحتی با مشتریان و ذینفعان ارتباط برقرار کنند و اطلاعات را با عباراتی که درک می­کنند، توضیح دهند.

چترتون می­گوید، داشتن تجزیه و تحلیل داده­ها و مهارت­های ارتباطی، بسیار ارزشمند است. کنجکاوی و توانایی گوش دادن و مشاهده کردن هم به همان اندازه مهم هستند.

مشاغل مربوط به حسابداری

به طور کلی فارغ‌التحصیلان رشته حسابداری پس از اتمام تحصیلات خود می‌توانند در سطوح و شاخه‌های مختلف عهده‌دار انجام امور مالی گردند و در مؤسسات و واحدهای تجاری، اعم از دولتی یا خصوصی به عنوان مسئول امور مالی در شاخه‌های ذیل مشغول به کار شوند؛

۱-حسابداری

حرفه حسابداری در بازار کار، در قسمت های مختلف تقسیم می شود که هر یک قوانین ، سیستم و اصطلاحات مربوط به خود را دارد، اما با وجود اینکه همه این حرفه ها زیر دسته حسابداری هستند، همه‌ی آنها را به اسم حسابداری می شناسند.

 در ادامه با انواع حسابداری آشنا می شوید؛

حسابداری مالی

این نوع از حسابداری در کلیه شرکت‌ها، مؤسسات تجاری و غیرانتفاعی کاربرد دارد، مهم ترین وظایف حسابداران مالی عبارتند از ؛

  • ثبت و ضبط معاملات روزانه
  • جمع­آوری اسناد و مدارک مورد نیاز شرکت
  • اطمینان از صحت صدور اسناد
  • حسابداری بر اساس اسناد و مدارک
  • تهیه صورت‌های مالی مورد نیاز
  • تهیه و تنظیم اسناد مربوط به لیست حقوق، بیمه تامین اجتماعی، مالیات حقوق و...

حسابداری مدیریت

 این نوع از حسابداری در کلیه واحدهای صنعتی و شرکت‌های تولیدی کاربرد دارد، که به سنجش، تحلیل و گزارشگری اطلاعات مالی و غیر مالی می پردازد و مدیران شرکت را در تصمیم­گیری و دستیابی به اهداف سازمانی یاری می­رساند.

حسابداری دولتی

این نوع از حسابداری در کلیه سازمان‌ها و ادارات دولتی کاربرد دارد و شخص به عنوان حسابدار یا عامل ذی‌حساب مشغول به کار می شود، شخصی که در این نوع از حسابداری مشغول به فعالیت می شود باید توانایی های زیر را دارا باشد؛

  • توانایی تشخیص حسابها در حسابداری دولتی و مقایسه آن با حسابداری بازرگانی
  • توانایی تنظیم اسناد مالی
  • توانایی تهیه، تنظیم، تصویب، اجرا و نظارت بودجه
  • توانایی عملیات حسابداری پرداخت حقوق بازنشستگان، موظفین و...

حسابداری مالیاتی

این نوع از حسابداری در ادارات دارایی کاربرد دارد، حسابداران مالیاتی بر مسائل مالیاتی تمرکز دارند،  بدین معنا که؛ تمامی کارهای مرتبط با سوابق مالیاتی، برنامه­ریزی در راستای اجرای فعالیت­های مالیاتی آینده و همچنین تهیه و تنظیم اظهارنامه ها جزء وظایف حسابداران مالیاتی محسوب می شوند.

حسابداری بیمه

این نوع از حسابداری در مؤسسات بیمه کاربرد دارد، حسابداری بیمه در واقع علمی است که در آن افراد به حق و حساب بیمه­شدگان تامین اجتماعی رسیدگی می­کنند.

حسابداری دادگاهی

این نوع از حسابداری در واقع علم گردآوری و ارائه‌ی اطلاعات مالی است به گونه ای که این اطلاعات در دادگاه بر علیه متهم جرایم اقتصادی، کاربرد دارند.

 تمرکز اصلی حسابداری دادگاهی بر روی تجزیه و تحلیل پدیده‌هاست که شامل کشف حُقه‌ها و ترفندها (در صورت وجود) و اثرات آن­ها در حوزه‌ حسابداری می شود.

حسابداری بانک­ها

 یک حسابدار بانک عهده دار وظایف مالی و حسابداری در شعب مختلف بانک ها و سرپرستی بانک می باشد.

۲-حسابرسی

حسابرسی نوعی خدمات تضمینی است که شامل جمع آوری، تجزیه و تحلیل پشتیبانی برای اطلاعات ارائه شده توسط دیگران است، هدف اصلی حسابرسی، اطمینان یافتن کاربران از اطلاعات مالی در مورد صحت و کامل بودن اطلاعات است، برای انجام حسابرسی، حسابداران مدارک رویه ها، تراکنش ها یا مانده حساب ها را جمع آوری و ارزیابی می کنند و اطلاعات را با معیارهای تعیین شده مقایسه می کنند.

حسابرس شخص یا شرکتی است که توسط یک شرکت برای اجرای حسابرسی منصوب می شود، برای ایفای نقش به عنوان حسابرس، یک شخص باید توسط مرجع نظارتی حسابداری و حسابرسی تایید شده باشد یا دارای صلاحیت های مشخص شده باشد.

حسابرس در یک تقسیم بندی کلی به دو دسته تقسیم می شود؛

حسابرسان داخلی

این نوع حسابرسان، کارمند واحد تجاری محسوب می­شوند، در واقع رابط میان هیأت مدیره و شرکت می باشند که گزارش رسیدگی خود را به طور هفتگی، ماهانه یا سالانه به مدیرعامل و هیأت مدیره ارائه می‌دهند.

یک حسابرس داخلی وظایف متعددی دارد، در اینجا به برخی از آنها اشاره می کنیم؛

  • ارزیابی ریسک مالی شرکت
  • حفاظت از دارایی ها
  • جمع آوری، تجزیه و تحلیل داده ها
  • بررسی صحت گزارشات مالی
  • اطمینان از پایبندی کسب و کار به سیاست ها، رویه ها، قوانین و مقررات

حسابرسان مستقل

 حسابرس مستقل شخصی است که در مقابل انجام خدمات حسابداری و حسابرسی، دستمزد دریافت می کند و به صورت های مالی بر اساس استاندارها رسیدگی می کند، همچنین نسبت به تغییرات وضعیت مالی بر اساس صورت های مالی اظهار نظر می کند.

حسابرس مستقل از طرف مدیریت ارشد و سهامداران واحد های اقتصادی برای صحت عملکرد مدیران و عملیات مالی انتخاب می شود، این حسابرس به کلیه قوانین تجاری، مالیاتی، استاندارهای حسابرسی و تخصصی آگاهی دارد.

یک حسابرس مستقل وظایف متعددی دارد، در اینجا به برخی از آنها اشاره می کنیم؛

حسابرسی را برنامه ریزی و اجرا کند تا از عدم تحریف با اهمیت در صورتهای مالی، اعم از اشتباه یا تقلب، اطمینان معقول کسب کند.

  • دفاتر مودی را از نظر قانونی بررسی کند.
  • درآمد واقعی نسبت به موارد درج شده در دفاتر را محاسبه کند.
  • اظهار نظر دیگر مودیان که دفاتر را نگه داری می کنند را با مندرجات دفاتر مقایسه کند.
  • تطبیق ترازنامه، حساب سود و زیان، دیگر حساب ها، دفاتر و اسناد منطبق با وضع واقعی هم از دیگر وظایف حسابرسان مستقل می باشد.
  • تعیین میزان درآمد مشمول مالیات مودی مورد نظر بر اساس قوانین و مقررات مالیاتی.

۳-بورس

فارغ‌التحصیلان رشته حسابداری با توجه به داشتن دانش مالی کافی و با کسب تخصص‌های لازم، می‌توانند به عنوان معامله‌گر و تحلیلگر مالی در کارگذاری‌های بورس، شرکت‌های سبد گردانی، شرکت های پردازش اطلاعات مالی، شرکت‌های مشاور سرمایه‌گذاری مشغول به کار شوند.

دوره های مربوط به رشته حسابداری

در زمینه­ی هریک از حوزه­های فوق (حسابداری، حسابرسی و بورس)، مدارک حرفه­ای وجود دارند که در صورت موفقیت در اخذ این مدارک، درآمد بسیار خوبی در انتظار فارغ­التحصیلان این رشته خواهد بود، ما در اینجا به ذکر چند مورد اکتفا می کنیم؛

۱-مدرک «ACCA»

واژه «ACCA» مخفف کلمه «Association of Chartered Certified Accountants» به معنای «لنجمن حسابداران خبره» می باشد.

مدرک ACCA مدرک پیشرو در زمینه حسابداری برای متخصصان مالی مشتاق است که مهارت‌ها، دانش و ارزش‌هایی را برای دانشجویان فراهم می‌کند تا مشاغل موفقی داشته باشند و سازمان‌هایی را که با آن­ها کار می‌کنند، به آینده هدایت کنند.

این دوره یک دوره آموزشی شناخته شده در سطح جهانی محسوب می­شود و راهی عالی برای ایجاد یک حرفه در حسابداری و امور مالی است.

مدرک ACCA چه اهمیتی دارد؟

این مدرک در بیش از 78 بازار جهانی شناخته شده است و دارای بیش از 80 مشارکت بین­المللی در بدنه حسابداری است.

این مدرک اعتبار شما را بالا می­برد؛ زیرا مهارت شما در طی حداکثر 13 امتحان سخت آزمایش شده است و راهی عالی برای برتری دادن به رزومه شما است، برنامه درسی این دوره­ها به خوبی طراحی شده که به طور مداوم برای توسعه دانش، مهارت­ها و ارزش­های حرفه­ای مرتبط با صنعت، به روز می شود.

از آنجایی کهACCA به شما آموزش می­دهد تا نقش­های استراتژیک را در سطوح مدیریت ارشد انجام دهید، با کسب این مدرک می توانید شغلی بلند مدت داشته باشید.

رویکرد کل­نگر در برنامه درسی این دوره­ها، شما را برای نقش­های متنوع آموزش می­دهد،  شما می توانید به انجام وظایف استراتژیک در نقش­های استراتژیک مانند؛ مدیرعامل شرکت (CFO) و مدیر مالی (CEO) ادامه دهید.

۲-مدرک «CPA»

واژه «CPA» مخفف کلمه «Certified Public Accountant» به معنای «حسابدار عمومی گواهی شده» می باشد.

این مدرک یک عنوان قانونی برای حسابداران باکیفیت در آمریکا است، این افراد آزمون‌های حسابدار عمومی گواهی‌شده را گذرانده‌اند و دیگر الزامات تکمیلی هر ایالت برای آموزش و تجربه را احراز کرده‌اند.

در ایران بر اساس «قانون استفاده از خدمات تخصصی و حرفه‌ای حسابداران ذی‌صلاح به عنوان حسابدار رسمی» (مصوب ۲۱ دی ۱۳۷۲ و اصلاحیه مورخ ۱۷ بهمن ۱۳۷۲، مجلس شورای اسلامی) حسابداران عمومی گواهی‌شده، «حسابدار رسمی» یا همان «CPA» نامیده می‌شوند.

طبق «آیین‌نامه تعیین صلاحیت حسابداران رسمی و چگونگی انتخاب آنان» (مصوب ۲۲ مرداد ۱۳۷۴، هیئت وزیران) متقاضیان عضویت در جامعه حسابداران رسمی ایران که بعد از عضویت دارای عنوان حسابدار رسمی می‌شوند، به شرط داشتن مدرک دانشگاهی یا حرفه‌ای معتبر و سابقه انجام کار حرفه‌ای مربوط، می‌توانند در آزمون کتبی برگزار شده توسط هیئت تشخیص صلاحیت حسابداران رسمی شرکت کنند، و در صورت کسب موفقیت در این آزمون، در جامعه حسابداران رسمی ایران عضو شوند.

مدرک CPA چه اهمیتی دارد؟

 حسابداری است، این مدرک برای افرادی مناسب است که قصد فعالیت در رده­های بالای شغلی را دارند و به حسابداران رسمی در اجرای استانداردهای حرفه ای در حسابداری کمک می­کنند، حسابداران می­توانند پس از گذراندن دوره­های مخصوص این شاخه، به عنوان یک فرد حرفه ای وارد بازار کار شوند.

 پس از گذراندن دوره CPA در حسابداری، می توانید در شرکت­های مختلف مشغول به کار شوید و شرایط شغلی بهتری را برای خود رقم بزنید، CPA در حسابداری به این معنی است که شما در رشته خودتان فردی متعهد و دارای اصول اخلاقی می­باشید و افراد اعتماد بیشتری به شما خواهند داشت، چرا که حسابدار CPA یا همان حسابدار رسمی در ایران، از جایگاه، ارزش و اعتبار بالایی برخوردار است.

۳-مدرک «CIMA»

واژه «CIMA» مخفف کلمه «Chartered Institue of management Accountants» به معنای «انجمن حسابداران مدیریت خبره» می باشد.

انجمن حسابداران مدیریت خبره، یک نهاد مستقر در کشور انگلستان است، این نهاد، دوره­ای را برای کمک به متخصصان مدیریت در توسعه دانش و تخصص خود در حسابداری مدیریت ارائه می­دهد. همچنین این دوره آموزشی، صلاحیتی را ارائه می­دهد تا به حسابداران اجازه دهد که بر موضوعات مرتبط با این زمینه تسلط پیدا کنند.

مدرک CIMA چه اهمیتی دارد؟

 این دوره، دانش و بینش خوبی در مورد چگونگی ارتباط حوزه­های مختلف حسابداری با دنیای تجارت فراهم می­کند، این مدرک همچنین بیشترین ارتباط را با روندهای فعلی صنعت دارد و به افراد کمک می‌کند استعدادهای خود را آشکار کنند و به مشاغل خود در زمینه تجارت سرعت ببخشند.

افرادی که این دوره را پشت سر بگذرانند می توانند در صنعت بازرگانی، مشاوره مدیریت، بانک­ها، سازمان­های غیرانتفاعی و بخش عمومی مشغول به فعالیت شوند.

۴-مدرک «CMA»

واژه «CMA» مخفف کلمه «certified management accountan» به معنای «حسابدار مدیریت رسمی» می باشد.

یک مدرک حرفه­ای در زمینه­های حسابداری مدیریت و مدیریت مالی است که توسط موسسه حسابداران مدیریت ((IMA، مستقر در ایالات متحده ارائه می­شود.

از چند سال گذشته، CMA در جهان در حال رشد و گسترش می باشد به گونه ای که اکنون در چین و در سراسر خاورمیانه به خوبی شناخته شده است، این مدرک نشان می­دهد که فرد دارای دانش در زمینه­های برنامه­ریزی مالی، تجزیه و تحلیل، کنترل، پشتیبانی تصمیم­گیری و اخلاق حرفه­ای است، بسیاری از نهادهای حرفه­ای در سطح جهان وجود دارند که دارای مدارک حرفه­ای حسابداری مدیریت هستند.

مدرک CMA چه اهمیتی دارد؟ و چه فرصت های شغلی ایجاد می کند؟

مهارت­ها و دانش به دست آمده در حین این دوره به متخصصان این امکان را می­دهد تا مفاهیم حسابداری را با کاربردهای عملی آن در امور مالی مرتبط کنند، علاوه بر این، گواهینامه CMA مهارت‌های حسابداری، تجزیه و تحلیل داده‌های مالی را تقویت می‌کند، که می‌تواند برای بهبود عملکرد و اتخاذ تصمیم‌های استراتژیک تجاری مورد استفاده قرار گیرد.

 CMA ها در مدیریت هزینه، بودجه بندی و کارایی متخصص هستند؛ بنایراین، حسابداران مدیریت خبره، واجد شرایط منحصر به فردی برای پر کردن موقعیت­های مختلف در بازار کار هستند، در اینجا چند کاربردی که CMA ها دارند را بیان می کنیم؛

  • مدیریت هزینه
  • تجزیه و تحلیل سودآوری
  • مدیریت عملکرد، تصمیمات سرمایه­گذاری
  • کنترل های داخلی
  • گزارشگری مالی
  • برنامه­ریزی و بودجه­بندی

با توجه به دارا بودن مهارت‌ها و تخصص‌های گسترده، CMA ها در صنایع مختلف مورد تقاضا هستند.

CMA یا CIMA ؟ کدام دوره مفیدتر است ؟

 گواهینامه CMA یک امتیاز عالی برای متخصصان مدیریت است که به دنبال افزایش دانش و مهارت­های خود در زمینه­های مدیریت مالی هستند، این دوره یک متخصص را با مهارت در زمینه برنامه­ریزی مالی، تجزیه و تحلیل، کنترل، پشتیبانی تصمیم­گیری و اخلاق حرفه­ای آماده می­کند.

CIMA دانش و بینشی در مورد چگونگی ارتباط حوزه­های مختلف حسابداری با دنیای تجارت به شخص می­دهد، این صلاحیت حسابداری بیشترین ارتباط را با روندهای فعلی صنعت دارد و به افراد کمک می­کند تا استعداد خود را آشکار کنند و به کار خود در زمینه تجارت سرعت بخشند؛ بنابراین، بسته به ترجیح رشته­ای که می­خواهید در آن کار کنید یا مهارت ایجاد کنید، مزایا متفاوت است، از این رو، تعمیم اینکه کدام گواهینامه بهتر است، دشوار است، زیرا هر دوی آنها به افرادی با آرزوهای متفاوت پاسخ می­دهند.

برای شرکت در دوره و آزمون CMA، مدرک لیسانس از یک دانشگاه معتبر لازم است، اما هیچ بندی برای آزمون CIMA وجود ندارد، همه می­توانند برنامه دوره CIMA را انجام دهند، زیرا خود CIMA برنامه دقیق­تری ارائه می­دهد.

صحبت پایانی

رشته حسابداری یکی از کاربردی ترین رشته های حال حاضر جهان است که بازار کار قابل قبولی دارد و مهارت های مالی و مدیریتی بسیاری به افرادی که به نحوی با این رشته مرتبط هستند، ارائه می دهد.

حسابداری دولتی، حسابداری مدیریت، حسابداری بیمه، حسابداری بانک و ... از مهم ترین مشاغل حوزه حسابداری به حساب می آیند که هر کدام دارای مزیت های می باشد.

برای موفقیت در زمینه حسابداری و رسیدن به قله های موفقیت در این رشته نیازمند شرکت در دوره ها و آزمون های خاصی هستید که مهارت های افراد را بسیار بالا می برد، مهم ترین دوره ها و آزمون ها چهارگانه را بالا براتون ذکر کردیم.

 

نویسنده: سمیه جهانی

دیدگاه کاربران (0)